Kültür Merkezi yapısı içerisinde Çok Amaçlı Salon, Konferans Salonları, Sinemalar, Kafe, Dijital kütüphane ve Atölyeler yer almakta. Yapı işlevlerine göre parçalanmıştır. Yönetim Atölyeler ve Dijital kütüphane birlikte, Sinema salonları ve Kafe birlikte, Çok Amaçlı Salon, Konferans Salonları ve Sergi alanları birlikte tasarlanmıştır. Ve bu kütleler fuayelerinden ve girişlerinden birbirlerine yarı açık alanlar ile bağlanmıştır.
Arazi tarihi dokuda bulunduğu için en az müdahale ile arazi kotları çözülmelidir. Arazi 0 korundan başlamakla birlikte Hediyelik eşya satış birimleri +8.00 kotundan, kültür merkezi girişleri ise +11.00 kotundan verilmiştir. Binaların içerisinde mekanları ayırmak için kotlar içeride çözülmüş merdiven ve rampa ile bağlanmıştır.
Kütleler oluşturulurken mevcut ada izleri dikkate alınmıştır. Ve araziye mevcutta bulunan girişler korunarak yapı bu şekilde parçalanmıştır. Kütleler arazinin etrafında bir çeper oluşturacak şekilde konumlandırılmış ve ortada kentlinin kullanımına uygun şekilde tasarlanan iki meydan oluşturulmuştur. Bir meydan ticari alanların bulunduğu diğer meydan ise kültür merkezinin bulunduğu meydandır. Ticari alanın oluşturduğu meydan arazinin geçmişteki kullanımını canlandırmak için tasarlanmıştır. Diğer meydan ise insanların etkileşim kurduğu bir meydan olarak tasarlanmıştır.
Meydana Kuzey Güney Doğu ve Batı yönünden 6 giriş bulunmaktadır. Bu girişlerden 2 tanesi sergi alanlarına çıkmaktadır ve bunları seyir imkanı sağlamaktadır. Yönetimin, sinemaların ve konferans salonlarının girişi meydandan çok amaçlı salonun girişi ise 2 tane olmak üzere güneydeki sokaklardan sağlanmıştır.
Vaziyet planında arazinin yükseldiği doğu kısmında çok amaçlı salon ve konferans salonları çözülmüş olup araziye gömülmüştür. Arazi kotunun azaldığı batı cephesinde ise yönetim ve sinema salonları yer almaktadır. Aynı zamanda şu anda kullanılmayan Şeyhler Medresesi bir restorana dönüştürülmüştür. Şeyhler Hamamı ise mevcutta müze olarak kullanımı korunmuştur ve bu şekilde kültür merkezi içinde ilişkili bir alan olarak kullanımı sağlanmıştır.
Sinema salonları ve Kafenin ticari bir işlevi olduğundan farklı bir kütlede tasarlanmıştır. Girişte fuayeye ile birlikte çalışan bir kafe ve 1 kot aşağıda sinema salonlarının girişleri bulunmaktadır. Eğitim birimi olarak tasarlanan kütlede ise yönetim atölyeler ve dijital kütüphane yer alıyor. Diğer kütlelerde ise çok amaçlı salon ve konferans salonları yer alıyor ve girişte bir danışma sergi salonu ile birlikte çalışan fuaye yer almaktadır.
PROJE SAHİBİ
ZEYNEP MERAM ÇOLAK
hakan çeliker dedi ki:
araştırma yapıyordum sizin projeye denk geldim atatürk üniversitesindemi okudunuz merak ettim. ayrıca ellerinize sağlık projeniz güzelmiş.